De Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie werd opgericht op 3 oktober 1946.

Tamboer-majoorDe Muziekkapel telt momenteel zowat 50 leden. Zij beschikt over een trommelkorps. Tijdens taptoes worden de instructies gegeven door de tamboer-majoor, uitgerust met blauwe bandelier met daarop het wapenschild van de stad Mechelen. Ook de trommels dragen de fanions met de kleuren van de stad: rood en geel.

De harmonie wordt op belangrijke wijze ondersteund door bekwame muzikanten uit de omgeving Mechelen. Net zoals de politiefunctionarissen dragen zij het voorgeschreven uniform, doch met liertje op de kraagspiegel, i.p.v. graadkentekens.

 

wandelconcertDe Koninklijke Muziekkapel verzorgt in eerste instantie al de officiĆ«le en vaderlandslievende plechtigheden in eigen stad, maar zij is ook een graag geziene gast elders in het land.  Gedurende een periode van 78 jaar werden zowat 1120 optredens verzorgd. Hierbij ging het veelal om wandelconcerten, maar evenzeer prachtige kioskconcerten. De Muziekkapel trad ook op in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje en Groot-BrittanniĆ«.

 

Bart Van Buggenhout

De muzikale leiding is sinds 6 maart 2008 in handen van dirigent Bart Van Buggenhout.

Hij wordt bijgestaan door onderkapelmeester Tom Robyns die tevens het trompet bespeelt.